Sant Feliu d'Alella

La parròquia de Sant Feliu d’Alella està situada al peu de la montanya de Font de Sera, resguardada per aquesta i per les que la separen de Tiana y Teià,  i el terme arribava, en altres temps, fins al mar. Dues valls, la Coma Fosca i la Coma Clara, corren paral•leles fins a ajuntar-se davant de Can Lleonard, formant la riera d’Alella que desemboca al mar.
Aquesta situació topogràfica del terme la trobem assenyalada en dues escriptures antigues, l’una de l’any 976 i l’altra de l’any 980. A la primera podem llegir que la finca que es transmet confronta a Ponent “ab lo terme de Alela” (Arxiu Catedral de Barcelona). A la segona es transcriu que Bell va vendre a Adroer, per 20 sous, terra que tenia al dit comtat, a la marina, al terme de Elella, al vilaret anomenat Capeduci (Cabús). En canvi, no trobem cap document fins al 993 que ja parli clarament de la Parròquia d’Alella. Així consta en un document del 17 de setembre de l’any 993. Aquest document és una escriptura d’una permuta de terres, cases, corts y aigua per regar, feta entre un matrimoni anomenat Guillem i Guila i la congregació dels monjos de Sant Cugat del Cenobi del Vallès. Les va adquirir el monestir en concepte d’almoïna. En canvi, el matrimoni va rebre terra situada al lloc anomenat Murtras.
L’església està consagrada al màrtir Sant Feliu i té una planta de creu llatina de clar estil romànic. Aquesta petita església va tenir un primer intent d’eixamplar-la l’any 1389 però no va ser fins el 1454 que es van compra unes cases, propietat de Tomàs Gurri, que estàven a tocar de l’església per tal d’eixamplar-la. L’any 1459 es va col•loca la primera pedra per Francesc Desplà, senyor de la Casa d’Alella, acompanyat del rector Antoni Gener i del vicari Jaume Postell. Van finalitzar les obres el 28 de maig de 1463 i el seu cost es va sufragar per subscripció popular.
Però no va ser aquesta la única ampliació que va tenir la nostra església per que l’any 1610 el Consell General va acordar una nova ampliació que va durar des de l’any 1611 al 1613. En aquesta ampliació es va engrandir l’església del portal antic a l’actual, es van fer quatre capelles, el cimbori i el cor. En el cor es va fer una clau de volta amb pedra de Montjuic.
Només en queda per remarcar la capella del Santíssim i el campanar. Pel que fa a la capella del Santíssim es va construir l’any 1886 a canvi de cedir la parròquia el solar que ocupava l’antiga sagristia i que actualment és el rector Desplà. El primer projecte de la capella del Santíssim va ser dibuixat per l’il•lustre, Antoni Gaudí on trobem la paraula “Sanctus” repetidament, amb la mateixa cal•ligrafia que trobem a les torres de la Sagrada Familia. Per altra banda, el campanar està format per dos cossos ben diferenciats. Un primer i primitiu, que reposa sobre la volta de la capella del Roser i que en el seu exterior conserva uns arquets de estil romànic i sota els quals hi ha els finestrals de les antigues campanes. L’altra part es creu que es va construir en l’ampliació del segle XV. Al cim de la torre del campanar trobem les campanes del rellotge que provenen de la casa del Virrei del Perú, Manuel d’Amat.
Per últim esmentar que l’església va ser cremada a l’any 1936 i encara que el foc no va malmetre les parets del temple, es van destruir els altars, excepte el de la mare de Déu del Roser i van desaparèixer moltes joies.
Si esteu interessats en obtenir més informació o voleu fer una visita al nostre temple, us podeu dirigir a .(JavaScript must be enabled to view this email address) on us podrem concertar una visita guiada o bé aprofitar les visites que s’organitzen cada primer dissabte i diumenge de mes.

Full Dominical

17 de desembre de 2017

Estem a les portes de celebrar el Nadal. Per als cristians, aquesta celebració és la commemoració del naixement del Fill de Déu a Betlem
llegir més...


03 de desembre de 2017

La Mare de Déu apareix en la penombra de l’Advent com la flor més lluminosa que ens dona esperança. L’Advent és el temps marià per excel·lència.
llegir més...


26 de novembre de 2017

Jesucrist és la manera més perfecta que el Pare ha tingut per comunicar-se amb nosaltres, per donar-nos a conèixer la veritat i la salvació. «El Fill és la Paraula definitiva del Pare»
llegir més...

Salm del dia

La meva ànima celebra el meu Déu.

Activitats Setmanals

Escolta la glossa dominical en la veu del senyor arquebisbe metropolità de Barcelona.
https://soundcloud.com/esglesiabcn/carta-dominical-arquebisbe-omella-17-desembre-2017

Aquesta setmana pregarem:

DIJOUS 14 DE DESEMBRE.
9.30h.  Paco Brutau.

DIVENDRES 15 DE DESEMBRE:
9.30h. Maria Parladé Viñas.

DISSABTE 16 DE DESEMBRE. 
9.30h. Família Monguio i Família Prat.

19h. Vicente Bou Izquierdo i Carmen Villalonga Huguet.

DIUMENGE 17 DE DESEMBRE.
12h. Carlos Möller.

COL·LECTA A FAVOR DE CARITAS: El proper diumenge té lloc la colecta a favor dels nostres germans que tenen pocs recursos economics, amb el lema: “Aquest Nadal sigues part de la solució contra la pobresa.” Col·laborem-hi   i moltes gràcies per la vostra generositat.

Representació a la Missa del Pollet
Estem preparant la representació del naixement de Jesús en la Missa del Pollet, com fem cada any. Ens agradaria comptar amb la col•laboració dels infants interessats a participar-hi.
Haurien de ser nens i nenes de 6 a 12 anys. Els que vulgueu participar, sisplau veniu el diumenge dia 3 o el dia 10 als locals de catequesi, de 10:30 a 12 del matí. Animeu-vos, en especial els que ja ho heu fet altres anys.

Pessebre a Sant Mateu
El dissabte 16 de desembre pujarem a portar un pessebre a Sant Mateu. A 2/4 de 10 (9:30 h.) ens trobarem al parquing de can Lleonart. Pujarem en cotxe fins a la Cornisa i en una agradable passejada d’uns 15/20 minuts arribarem a l’ermita. Mn. Josep beneirà el pessebre, resarem una petita pregària, cantarem una nadala i esmorzarem el que portem de casa. En trobareu més detalls al cartell de la pissarra del fons de l’església.

 

 

 

Inici         Història     Full Parroquial     Grups Parroquials     Galeria     Gaudi     Contacte     Links

www.esglesiadalella.org

Plaça de l'Ajuntament, 13 • 08328 Alella, Barcelona • Telf: 93 555 23 91